Workshop ‘Jezelf niet verliezen als coach’

  • Tweedaagse workshop voor professionals

    o   die mensen begeleiden

    o   en willen ontdekken hoe ze op een gezonde manier kunnen omgaan met de bijhorende uitdagingen

    o   om zo een negatieve impact op hun praktijk te voorkomen.

    Thema’s die aan bod komen:

    weerstand en heftige emoties van cliënten, situaties die een cliënt binnenbrengt en jou als professional triggeren, gevoelens van onzekerheid bij jezelf, geld durven vragen, je tijd begrenzen, ergernissen/angsten bij jezelf rond een bepaalde cliënt, voor jezelf zorgen tussen de sessies en na je uren…

  • Coaches, therapeuten, artsen, sociaal werkers en andere mensgerichte professionals. Zowel voor mensen die nog niet zijn opgestart als voor doorwinterde professionals.

    Voor het gemak spreek ik in dit infoblad meestal over ‘coaches’, maar dat omvat dus de volledige groep aan mensgerichte professionals.

  • Onderstaande agenda is onder voorbehoud: de volgorde van de thema’s kan veranderd worden als dat nodig blijkt.

    Dag 1: Jij in relatie met je cliënt

    o   Tijdens je sessies scant jouw autonoom zenuwstelsel de omgeving voortdurend af voor signalen van (on-)veiligheid. Hoe werkt dit? Wat is de invloed ervan op jouw capaciteit als coach? Je ontdekt de theorie van het autonoom zenuwstelsel op een bevattelijke manier met schema’s en veel voorbeelden uit de praktijk.

    o   Wat kan jij doen om in balans te starten en aanwezig te blijven tijdens de sessie, zonder jezelf te verliezen in de emoties van jezelf of je cliënt? Marianne reikt je inzichten en tools aan, en we ervaren het samen.

    o   Hoe merk je op dat iets wat je cliënt binnenbrengt jou triggert en hoe ga je er mee om? We zoomen in op weerstand, lastige emoties, oordeel, zware verhalen,…en verkennen verschillende manieren om ermee om te gaan op een gezonde manier.

    Dag 2: Jij in relatie met je eigen onzekerheid en stress als professional

    o   Hoe kan je je relatie met onzekerheid (=angst) verbeteren zodat je er niet langer door wordt beperkt?  Veel voorkomende angsten bij coaches zijn: de angst om geld te vragen, nee te zeggen tegen een cliënt, je tijd te bewaken en tekort te schieten ten aanzien van de cliënt (onzekerheid).  Als je niet weet hoe je hiermee kunt omgaan, dan put je jezelf uit en lukt het je nog steeds niet om de rekeningen te betalen op het einde van de maand. Marianne bekijkt ook dit vanuit een somatische lens en toont je hoe je hiermee op een constructieve manier kunt omgaan.

    Het werk van een bezielde zelfstandige stopt nooit, maar je zenuwstelsel kan niet 100% van de tijd op ‘aan’ staan. Ontdek wat je kan doen om de capaciteit van je eigen lichaam te herkennen en te respecteren, om je lichaam tussen de sessies door en na de werkdag te laten verteren wat geweest is en om je batterij weer op te laden voor een nieuwe werkdag.

  • Deze workshop wordt gegeven door Marianne Van Baelen, oprichter van Vuurcoach en Vuurcoach Academy.

    Marianne stelt zichzelf en haar organisatie graag voor:

    “Ik ben een 45 jarige enthousiaste, expressieve en verbindende vrouw die een jarenlange expertise opbouwde als coach en lesgever. Waar ik mijn carrière nog begon als jurist, nam ik al snel de afslag naar de sociale sector vanuit een grote interesse voor ‘de mens’. Na jarenlang les te hebben gegeven en coachende ondersteuning te hebben geboden aan de studenten van de opleiding Sociaal Werk van Karel de Grote Hogeschool, startte ik in 2021 als Vuurcoach. Als Vuurcoach is het mijn missie mensen terug in contact te brengen met hun innerlijk vuur, nadat dat werd gedoofd door stress of trauma.

    Mijn agenda zat na een jaar al vol en de kriebel om mijn coachpassie door te geven en bij te dragen aan de opleiding van bekwame coaches, maakte dat ik al snel startte als lesgever bij het erkend opleidingscentrum Coach Clinic. Daar leidde ik toekomstige coaches op bij de opleidingen ‘gespecialiseerde stress en burn-out coach’ , ‘hsp coach’ en ‘perfectionismecoach’.

    Met Vuurcoach Academy bouw ik nu verder aan mijn eigen verhaal, en zet ik me in om mensen te leren hoe ze op een gezonde manier kunnen ‘mens zijn’.

    Het aanbod van Vuurcoach Academy richt zich niet enkel tot particulieren, maar ook tot mensgerichte professionals, zoals coaches, therapeuten, artsen, sociaal werkers enz. Ik wil hen ondersteunen in hun missie om mensen te helpen, door hen niet enkel te versterken in hun coachende vaardigheden, maar hen ook te leren hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen. Om zo een verminderde kwaliteit, uitputting, stopzetting,…te voorkomen.

    Want zowel de uitdagingen waarmee je als coach wordt geconfronteerd als de nood aan veerkrachtige, bekwame en vurige mensgerichte professionals, zijn enorm groot.”

  • Marianne past principes van Somatic Experiencing toe en combineert dit met technieken ter bevordering van zelfobservatie, zelfonderzoek en zelfbewustzijn gebaseerd op ACT (Acceptatie en Commitment Therapie).

    Somatic Experiencing® is een lichaamsgerichte therapievorm die werd ontwikkeld door doctor en bestseller auteur Peter Levine en wordt onderschreven door Bessel van der Kolk en Gabor Maté. Somatic Experiencing® werkt ‘bottom up’ in plaats van ‘top down’, wat betekent dat het de wijsheid uit het lichaam laat komen in plaats van het lichaam te laten leiden door het hoofd. Want in dat laatste geval blijft de spanning in ons lichaam vast zitten en blijven we dezelfde oude patronen hanteren om te kunnen overleven en de spanning maar niet te hoeven voelen. De meest constructieve manier om patronen te veranderen, is door op een gezonde manier te leren omgaan met de spanning, de stress, de emotie, de onzekerheid… die in ons lichaam aanwezig is. Somatic Experiencing® werd ontwikkeld ter behandeling van trauma’s, waarbij de meesten meteen denken aan overduidelijke traumaoorzaken zoals oorlog, seksueel misbruik, verkeersongevallen enz. Evenwel levert Somatic Experiencing® ook prachtige resultaten op bij de trauma’s die minder snel (h)erkend worden als trauma, zoals: het gevoel hebben gekregen niet genoeg te zijn, te veel te zijn, te luid te zijn, te moeten zorgen voor anderen, verantwoordelijk te zijn voor het geluk van de ander, zelf niet waardevol genoeg te zijn om voor jezelf te zorgen, geen nee te mogen zeggen enz.

    Het zijn die trauma’s die veel coaches, therapeuten enz. ook bij zichzelf herkennen en die een vaak negatieve invloed hebben op hun rol als professional. Zoals bijvoorbeeld: geen nee durven zeggen tegen een cliënt die op je vrije dag wilt komen, over je tijd gaan omdat je het probleem van je cliënt wilt oplossen, na de sessie blijven piekeren over wat je beter had kunnen doen enz.

    Marianne creëert door de combinatie van Somatic Experiencing ® met methodes van zelfobservatie/onderzoek/bewustzijn een lichaamsgerichte, nuchtere, werkbare, empowerende en overzichtelijke werkwijze. Hierdoor leer je je jezelf (=je lichaam, geest en emoties) en je rol/reactie/draagkracht als professional niet enkel beter begrijpen maar je ontdekt ook wat je concreet kan doen om krachtiger te staan, in verbinding met jezelf en je cliënt, zonder belemmering door oude overtuigingen, patronen, angsten...

    Tijdens de workshop combineert Marianne het delen van theoretische inzichten met praktische toepassingen. We werken niet met rollenspellen maar wel met wat er concreet gebeurt in de praktijk van de deelnemers.

    Er is voldoende tijd voor uitwisseling en verbinding. Ook als je nog maar net bent opgestart/binnenkort wilt opstarten, ben je welkom.

    De inzichten en tools die je ontdekt zijn niet enkel versterkend voor jou als professional, maar ook voor je cliënten doordat je wat bij jou resoneert kunt integreren tijdens je sessies. Win-win dus!

  • o   Begrijp je hoe je autonoom zenuwstelsel werkt

    o   Weet je wat de invloed van je autonoom zenuwstelsel is op jou als coach/therapeut…

    o   Beschik je over tools om hier op een gezonde manier mee om te gaan en goed voor jezelf te zorgen

    o   Weet je wat je kunt doen om je capaciteit voor weerstand, lastige emoties, triggers enz. te vergroten

    o   Weet je hoe je in verbinding met jezelf en je cliënt kunt blijven zonder jezelf weg te cijferen en/of uit te putten

    o   Beschik je over tools om je balans te bewaken en uitputting te voorkomen/ervan te herstellen

    o   Weet je hoe je op een constructieve manier kunt omgaan met onzekerheden zodat deze je niet langer beperken

    o   Beschik je over tools om je groei als coach te ondersteunen

    o   Voel je je geïnspireerd door de wijsheid van het lichaam en verrijkt door mooie momenten van verbinding en nieuwe contacten met gelijkgestemde professionals

  • Deze tweedaagse workshop gaat door op 24/11/2025 en 01/12/2025 van 9u30 tot 16u30 in Hof Zevenbergen (Ranst).

    Deelnemen kost € 437,- excl. BTW, incl. eten en drinken.

    Inschrijven kan via deze link. Vervolgens ontvang je een automatische email (check je spam!) met een verzoek tot betaling. Na je betaling is je inschrijving rond. Een factuur ontvang je na je betaling.

    We werken in kleine groep, met minimum 6 en maximum 12 deelnemers.

    We starten telkens stipt om 9u30. Aankomen kan vanaf 9u10. We eindigen stipt om 16u30.

    Zowel in de voormiddag als in de namiddag is er een pauze van 15 min. De lunchpauze gaat door van 12u30 tot 13u45, zodat je tijdens de pauze zowel kunt eten als kunt rusten en/of wandelen.

    Tijdens de middagpauze eten we samen belegde broodjes en verse soep. Heel de dag zijn koffie, thee, water en koekjes beschikbaar. Het aangeboden eten en drinken is inbegrepen in de prijs. Allergieën graag melden bij de inschrijving.

    Wat neem je mee? Pen en papier en makkelijke schoenen zodat je tijdens de pauze indien gewenst een wandeling kunt maken in het prachtige bos dat ons omringt.

    Er is voldoende parkeerplaats op het terrein.